N’han dit

 

Un poeta cada cop més reconegut i acceptat com a referent ireemplaçable

Jordi Marrugat

Un far que marca el vint-i-u. Cal dir més i més, però m’aturo a esperar un altre llibre de Lluís Calvo, sempre recomençat. No és això, al capdavall, l’avantguarda?

– Joan Triadú

En altres latituds, Lluís Calvo seria un autor de culte.

– Vicenç Pagès Jordà

Calvo és un guerriller de la literatura (…) un jugador d’escacs salvatge.

Jordi Valls

Lluís Calvo és una màquina d’emparaular el cosmos. Poeta, escriptor i assagista asteroidal. Calvo pivota entre un renaixentisme proletari i un punq acadèmic. D’entrada vaig rebutjar-lo, perquè era massa bo segons el meu autoodi cap a tot allò d’excel·lent que es pugui fer en català.

– Adrià Pujol

Lluís Calvo va ser el primer escriptor de veritat que va parlar de mi i de la meva obra en un llibre que no era de cinema.

– Albert Serra

Lluís Calvo és el poeta català que inaugura el segle XXI.

– Marc Romera

Una escriptura que mai no és poltrona, que no es conforma en la continuïtat de les paraules i les coses.

– Sebastià Perelló

Una excepcional habilitat per dur el mot per viaranys impensats. La poesia de Lluís Calvo ho és tot menys una forma llegible des de la monòdia a què ens acostuma la institució literària.

Jaume Pont

Estiula marca una fita. A ‘Presències, dissolucions’ sembla detectar-s’hi allò que en solem dir “escriptura inspirada”, en la concepció, en el to i la dicció, amb algun eco vague del primer Pere Gimferrer d’Els miralls.

– Víctor Obiols

Una aportació feta des d’un pensament obert, desmitificat, lliure i revelador d’alt voltatge. Estiula és un dels llibres més grans del poeta assagista Lluís Calvo.

– Roger Costa-Pau

Lluís Calvo és el Kubrick de les lletres catalanes.

Joan de la Vega

Poesia, novel·la, assaig: Lluís Calvo ho abraça tot i amb gran domini. Si no fa gaires dies era Llegat rebel, un poemari excel·lent (…) ara és una novel·la extraordinària: L’endemà de tot.

– Joan Tres Arnal

Lluís Calvo és el sènior de la jove poesia catalana.

-Francesc Gelonch

Lluís Calvo tempteja, afronta i tensa les contradiccions, fa provatures, el·ludeix els camins que ell mateix va obrint, no s’hi complau. Aquesta lírica, ben personal i que no s’adiu amb els esquemes poètics dominants, és d’allò més bo, interessant, colpidor i inquietant que avui s’escriu en poesia.

-Carles Hac Mor

Calvo és capaç d’interessar-se per molts temes i d’excel·lir en el seu tractament.

– Carles Morell

Provar, renovar-se, perseverar, enquimerar-se… esdevenen verbs de primera necessitat per als creadors que no es rendeixen i volen construir una obra digna, identificable, perdurable (…) Aquesta és la bellesa radical i salvatge que Lluís Calvo ha sabut imprimir als seus poemes: un ser i no ser constant que l’ha situat a primera línia del panorama poètic.

Pere Joan Martorell

Gràcies al ja reconegut domini lingüístic de l’autor, a Estiula es capgira la referència purament topogràfica i el neologisme esdevé topònim, i aquest darrer, símbol poètic. Tot explorant la unitat entre el just, el bell i el ver, Lluís Calvo no para de demostrar el seu desig natural de saber, tant poèticament com filosòfica.

 Jordi Florit Robusté

Estiula és un llibre excepcional i sublim.

– David Jiménez i Cot

Mr. Calvo et persegueix amb la seva escriptura afilada. Doneu-li qualsevol repte literari, que superarà les expectatives amb escreix. La seva obra parlarà a les properes generacions com el millor mirall del nostre temps.

Anna Gual

Calvo traça una agra comèdia d’errors d’una fonda densitat moral i d’una fina expiació irònica. Calvo torna a la narrativa amb L’endemà de tot per demostrar que els esforços de la imaginació i de la prosa es poden dirigir amb mà ferma.

– Ponç Puigdevall

L’explosió de sentit que alliberen els poemes és formidable. Cent mil déus en un cau fosc és un gran llibre. Una escriptura que aspira a convertir-se en clàssica.

– Pere Ballart

La solemnitat, a la poesia de Calvo, no demana floritures ni grans majúscules per a ser profundament seriosa. Lluís Calvo encara té, afortunadament, la contundència d’altres versos que rebrem també com un llegat que haurà de seguir fent-nos, en efecte, rebels.

– Mireia Calafell

La poesia de Lluís Calvo t’increpa, et mou, et sacseja, et pregunta, et punxa, et fa mal. Com vidres a la sang. Al ras, doncs, és un llibre de poesia extrema.

– Laia Noguera

Lluís Calvo és un poeta incommensurable. Una obra que des de fa deu anys no para de créixer en qualitat i lucidesa.

– David Madueño

Lluís Calvo és un dels autors més inquiets i sòlids de la literatura actual.

– Sam Abrams

Calvo ens deixa caure constantment adjectius impensables o frases llamps, d’una gran agudesa. Alguns textos extraordinaris són el comentari que fa sobre Henri Michaux i les drogues; un sobre Kierkegaard i el que en diu viure de manera “estètica” o “ética”.

– Enric Balaguer

Un assaig amb tots els ets i els uts.

– Joan Garí

Lluís Calvo travessa un gual d’una profunditat igual a la seua alçada. A Calvo se li’n fot la cosa, què és una cosa, perquè el que li importa és què pot fer-ne i quin impacte li produeix.

– Francesc Bononad

La seva poesia s’insereix de ple en la poesia catalana d’avantguarda. Un discurs poètic multiforme i sòlid. la seva poesia es fusiona amb les vísceres de la modernitat més tangible.

– Ricard Mirabete

Per mi, Col·lisions, del poeta Lluís Calvo, entre altres coses és una invitació a la modèstia més radical o més completa. La facilitat i la qualitat del seu discurs se m’imposen.

Ara no es tracta de redreçar cap cànon ans de donar la benvinguda com cal a El buit i la medusa, un senyor llibre que els canons de Montjuïc, si encara fossin operatius, haurien d’haver honorat amb les seves salves més sonores.

– Bartomeu Fiol

És un motiu de felicitat que, dins d’aquests temps una mica confusos, poetes del nivell de Lluís Calvo continuïn donant-nos el millor d’ells mateixos.

– Xulio Ricardo Trigo

Una autèntica exhibició de sensibilitat i de gust lector.

– Jordi Llavina

Lluís Calvo publica poemes que no són capsetes de música amb la sonsònia endormiscada de la veu que és sempre semblant a si mateixa.

– Manel Ollé

Col·lisions és un dels llibres més notables i ambiciosos, i més importants, entre els editats els darrers mesos. Un llibre, com va dir Pere Ballart, membre del jurat dels Octubre de poesia, narratiu i líric, d’una qualitat extraordinària.

– Lluís Bonada

Un dels poetes més interessants del panorama literari català actual. Un grapat de poemes inquietants que, ara mateix, penso que són de lectura imprescindible.

– Sadurní Vergés

Sembla que gastaré l’adjectiu excepcional en aquest post. O els adjectius en general. Ara la culpa és de L’endemà de tot, de Lluís Calvo. Una novel·la radicalment contemporània amb el Raval com a centre […] Un exercici de risc que en mans de l’autor s’ha convertit en moltes pàgines meravelloses.

– Damià Gallardo

Calvo (…) ens regala una novel·la de gran força hipnòtica, que esperoneja les passions i obre els braços a les emocions més viscerals i contraposades.

– Rubén Luzón

[És la perspectiva] allò que situa Calvo entre els escriptors que tenen l’oïda afinada per al batec del seu propi temps (…) L’encert de Calvo no és una sola veu narrativa, sinó atrevir-se a pintar de manera desenfocada.

– Simona Skrabec